Rusko prekoná stagnáciu o 3 až 5 rokov, myslí si exminister financií

20.05.2013 Celý región

Moskva (TASR) - Rusko bude potrebovať tri až päť rokov na ukončenie stagnácie a vybudovanie efektívnej ekonomiky, povedal dnes bývalý ruský minister financií Alexej Kudrin. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
"Aj keby sme si vyhrnuli rukávy a hneď teraz začali na tom pracovať, budeme potrebovať zhruba tri až päť rokov na dosiahnutie nových prvkov efektívnosti," uviedol Kudrin. Podľa bývalého ministra je za súčasnú stagnáciu v ruskom hospodárskom rozvoji zodpovedná okrem vlády aj samotná vládnuca strana Jednotné Rusko, ktorá by mala prijať zodpovednosť.
Podľa štatistického úradu rast hrubého domáceho produktu (HDP) Ruskej federácie spomalil v 1. štvrťroku tohto roka medziročne na 1,6 % zo 4,8-% rastu v 1. kvartáli 2012. Ruská ekonomika tak spomalila už 5. štvrťrok po sebe.
Výsledok je napriek tomu lepší než pôvodne odhadovalo ministerstvo pre ekonomický rozvoj. Minister Andrej Klepač v apríli uviedol, že HDP Ruska vzrástol v 1. štvrťroku medziročne len o 1,1 %. Ministerstvo v tom čase zároveň znížilo prognózu vývoja ekonomiky na celý rok 2013, keď uviedlo, že ekonomika Ruska by mala vzrásť len o 2,4 %. To je výrazné skresanie odhadu, keďže pôvodne ministerstvo predpokladalo tohtoročný rast ruského hospodárstva na úrovni 3,6 %. Pre rok 2014 počíta ministerstvo s rastom o 3,7 %, zatiaľ čo v pôvodnej prognóze odhadovalo pre budúci rok ekonomický rast na úrovni 4,3 %. Rovnako skresalo odhad rastu ekonomiky aj pre rok 2015, a to zo 4,5 % na 4,1 %.
Väčšina nezávislých expertov je však pesimistickejších. Niektorí z nich dokonca predpokladajú, že Rusko smeruje do recesie, pričom pokles ekonomiky očakávajú v 2. polroku tohto roka, ako aj na začiatku roka 2014. Rovnako Kudrin povedal, že nezdieľa optimizmus ministerstva pre ekonomický rozvoj, podľa ktorého by ruská ekonomika mala v 2. polroku vzrásť o viac než 3 %.
 

Vyberte región